صفرتا صد لنز دوربین مداربسته
انواع لنز دوربین مداربسته :
لنز دوربین مدار بسته ، بر اساس فاصله کانونی به انواع مختلفی تقسیم می شوند:
لنز Fix (ثابت)
این لنز فاصله کانونی ثابتی دارد . قابلیت فوکوس روی تصویر این لنز با شل کردن پیچ های تعبیه شده روی دوربین امکان پذیر است. با تنظیم دستی می توان تصویر را در حالت فوکوس مشاهده نمود. لنز های فیکس با فاصله کانونی ثابت زاویه دید ثابتی نیز دارند. این لنز ها مناسب کاربری هایی است که زاویه دید برای ثبت تصاویر مشخص باشد. لنزهای فیکس در بازار ارزان قیمت و پر طرفدار هستند.
لنز VariFocal (متغیر)
این لنز فاصله کانونی متغیری دارد . قابلیت تنظیم زاویه دید و فوکوس با توجه به نیاز امنیتی کاربر به صورت دستی امکان پذیر است. لنز های وری فوکال فاصله کانونی متغیری دارند. بنابراین زاویه دید متغیری نیز دارند. این لنز ها علاوه بر فاصله کانونی اولیه دارای یک فاصله کانونی ثانویه نیزمی باشند که فاصله دو عدسی را نشان می دهد.
تنظیم فاصله کانونی در لنز های وری فوکال به صورت دستی است . کاربر می تواند با زمان بندی مشخص فاصله کانونی مورد نظر خود را تنظیم کند. این لنز ها دارای دو پیچ هستند که یکی فاصله کانونی و دیگری فوکوس را تنظیم می کند. قابلیت تنظیم زمان دار در لنز های وری فوکال آن ها را به انتخابی مناسب برای کاربران تبدیل کرده است.
لنز Motorized (موتوردار)
در این لنز فاصله کانونی قابل تغییر است. برخلاف لنز وری فوکال تنظیمات این لنز از طریق منو در دستگاه ضبط صورت می گیرد. کاربر با استفاده از منوی تنظیمات دستگاه یا دوربین می تواند آیتم فوکوس و زاویه دید دوربین را برای دریافت تصویر مورد نظر فعال نماید.
لنز مادون قرمز
در یک تقسیم بندی دیگر، لنز دوربین مداربسته به دو نوع لنزهای IR و لنزهای معمولی تقسیم می شوند. لنزهای IR قادر به تصویر برداری مناسب در محیط های تاریک هستند. این لنزها با استفاده از اشعه مادون قرمز محیط جهت ارائه تصویر با کیفیت استفاده می کنند. لنز مادون قرمز به لحاظ قیمتی از لنز معمولی گرانتر است.
بطور کلی دوربین های مدار بسته یا دارای لنزهایی هستند که توسط کارخانه روی آنها نصب می شود یا بصورت بدون لنز تولید می شوند. این موضوع به ما کمک می کند تا با توجه به نیاز حفاظتی خود لنزهای مناسب را تهیه و نصب کنیم. در انتخاب لنز باید میدان دید مورد نیاز، فاصله کانونی، نوع آیریس و همچنین پشتیبانی از قابلیت IR مورد توجه قرار بگیرد. البته که انتخاب لنز به صورت حرفه ای دارای مشخصات فنی دیگری هم می باشد که در مقاله های دیگر آنها را به تفصیل شرح خواهیم داد.
آیریس (IRIS)
دهانه دیافراگم لنز دوربین مداربسته را آیریس می گویند. این دهانه بر اساس شدت تابش نور اشیاء به سوراخ لنز بر اثر شدت نور تابیده شده، باز و بسته شود. کنترل آیریس لنز به دو صورت دستی و خودکار انجام می شود. در حالت کنترل دستی ( Manual Iris )، آیریس به صورت ثابت توسط کارخانه سازنده تنظیم شده است و با تغییر نور محیط دریچه دیافراگم دوربین ثابت است، لذا دوربین در طول روز تصاویر با کیفیت متفاوتی را نمایش می دهد. در حالت کنترل خودکار دریچه ( Auto Iris )، کنترل آیریس توسط مدار هوشمند دوربین و بر اساس شدت نور محیط در ساعتهای مختلف شبانه روز تنظیم می شود.در نتیجه تصویر دوربین در ساعتهای شبانه روز، با کیفیت ارائه می شود. بهترین و گرانترین لنزهای وجود در بازار از نوع موتورایز با کنترل خودکار ایریس هستند که با توجه به نیاز ما مورد استفاده قرار می گیرند.
فکوس لنز
تنظیم فاصله کانونی به لحاظ وضوح و شفافیت تصویر را فوکوس لنز می گویند . در دوطرف توسط دو شاخص نزدیک ( Near ) و دور ( Far ) می باشد. فوکوس لنزها بین این دو حالت روی لنز دوربین انجام می شود و به دو صورت فوکوس دستی و فوکوس اتوماتیک انجام می شود. در فوکوس دستی عملیات تنظیم شفافیت تصویر، بصورت دستی و توسط تکنیسین نصب، انجام می شود. اما در فوکوس اتوماتیک، دوربین بطور اتوماتیک فوکوس را بر اساس کیفیت تصویر دوربین مدار بسته، انجام می دهد. فوکوس اتوماتیک بیشتر در لنزهای زوم مورد استفاده قرار می گیرد.
زاویه دید دوربین مداربسته
زاویه دید دوربین قسمتی از محیط است که دوربین برای کنترل آن تنظیم شده است. گستره ی محیط نظارتی دوربین در محل مورد نظر نصب بر اساس درجه تنظیم می شود.
- زاویه دید افقی: زاویه دید افقی همان زاویه دید معمولی در دوربین مداربسته است و در واقع همان زاویه ای است که دوربین می تواند در راستای افقی تحت پوشش قرار دهد.
- زاویه دید عمودی: این زاویه دید نیز زاویه ای است که دوربین در راستای عمودی تحت پوشش قرار می دهد.
- زاویه دید قطری: زوایای دید افقی و عمودی به صورت همزمان تشکیل یک مستطیل را می دهند. زاویه تحت پوشش قطر این مستطیل را زاویه دید قطری می نامند.